De Kandelaar

Welkom

Vertalen

Nieuwsbrief Ontvangen?

Agenda

Mo Tu We Th Fr Sa Su
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Ik vindt deze pagina leuk

Vertel je FB vrienden over deze pagina

Laatste Nieuwe Blog

Nieuws van de Computerclub
Algemeen
0
klaagmuur
Week van verwarring
Algemeen
0
Landelijke Praise & Prayerdag: ‘Groeien in gebed’
Algemeen
0
Diane
Uitnodiging voor een bijzondere Zondagmorgen op 21 September
Algemeen
0
BeveorderingJoyce
Bevordering, afscheid en welkom
Algemeen
0

Het lange afscheid

Het Lange Afscheid

Hoe vinden we genezing van de pijn veroorzaakt door smart en zorg? Peter McGuigan beschouwt de laatste uren van het leven van Jezus om daar enkele antwoorden op te vinden.

Christus was alleen. Het was middernacht toen hij wakker lag in een cel in het binnenste van het Romeinse hoofdkwartier in Jeruzalem. Vijftien uur later zou hij aan het kruis hangen, dood. Hij wist dat terwijl hij over de volgende dag nadacht. Zijn leven zou eindigen, pijnlijk, brutaal en verlaten.
Dit waren de laatste uren waarvan hij zich al vele jaren bewust was. Nu, echter, was het veel meer dan een intellectueel begrijpen, een aangeleerde kennis. Al zijn gedachten brachten hem tot de conclusie dat de Schrift zijn doodsvonnis was….
“ Hij werd veracht, door mensen gemeden, hij was een man die het lijden kende en met ziekte vertrouwd was, ………..Hij werd mishandeld, maar verzette zich niet en deed zijn mond niet open……. Als een schaap dat naar de slacht wordt geleid, als een ooi die stil is bij haar scheerders deed hij zijn mond niet open. (Jes 53:1-11 NBV)
Hij wist met zijn hele wezen, misschien met meer zekerheid dan ooit tevoren, dat dit zijn lot was… en hij stond voor een lange, donkere nacht vol martelingen.

U hoeft niet al te intens te luisteren om de doodsstrijd, het emotionele bloeden in de gedachten van Jezus te horen. Ik vraag mezelf af wat Jezus het meest schrik aanjoeg die nacht. Was het angst voor de dood? Was het vernedering? Was het de lichamelijke pijn die zou komen – de nagels die door zijn handen gedreven zouden worden, de geseling die hij zou ondergaan? Was het kwaadheid omdat hij wist onschuldig te zijn en de ironie van God om vermoord te worden door een verraderlijke, lichtvaardige en schijnheilige mensheid?
Sporen van deze emoties kunnen alle hun rol gespeeld hebben in de geest en het hart van Jezus gedurende deze vreselijk uren. Maar de hoofdoorzaak van de pijn in die nacht was verdriet.
Verdriet…..”Ik voel mij dodelijk bedroefd” vertrouwde Jezus Petrus, Johannes en Jacobus toe vlak voordat hij in de stilte van die nacht gearresteerd zou worden in de Hof van Gethsemane.
Wees stil voor een ogenblik en denk na over de woorden die Jezus gebruikte….dodelijk bedroefd”. Dit was intense, ondraaglijke innerlijke pijn en in wezen het weten verlaten te zijn: “Mijn God, mijn God” schreeuwde hij het uit al stervende aan het kruis, “waarom hebt U mij verlaten?”
Sommigen zeggen dat dit een gevoel was van absolute verlatenheid. Maar het was meer dan dat. Het is één ding om plotseling alleen te zijn. Maar het is een ander ding om verlaten te zijn.
Ik geloof dat de omvang van de smart van Jezus toe te schrijven was aan wie hij was. Dit was goddelijke smart vermengd met menselijke smart. Het was in de tuin en daarna aan het kruis dat Jezus het allermeest zijn dubbele positie voelde, als Zoon van God en als Zoon des Mensen. Hij werd gekweld door hemels en aards verdriet.
Als ik hieraan denk dan ben ik geneigd om te denken dat de smart en verdriet die ik in mijn leven heb gehad van geen betekenis is. Maar dat is het niet. Niemands innerlijke pijn is onbetekenend. Ik heb verlatenheid gekend in mijn leven. Het kan je ziel kapot maken.
Als ik om mij heen kijk kan ik deze smart zien in het leven van anderen: in de schijnbare hopeloosheid van mensen die op de straat leven, in de angst van slachtoffers die voortdurend huiselijk geweld ondergaan, in het verraad van een man of een vrouw van wie de partner overspelig is geweest, in het verdriet van de familie die het plotselinge verlies van een dierbare moesten meemaken.
Soms zie ik het als ik hen in de ogen zie. Hun ogen spreken van smart en vaak van verlatenheid. Soms zie ik het door met mensen te praten. Geleidelijk aan openen zij zich, vooral als u open tegenover hen bent, en zij delen dan hun verhalen van verdriet met u.
Praten helpt. Jezus wist dat en dat is waarom het meeste van zijn tijd besteed was aan contacten met de menigten. Maar, zoals iedereen kan vertellen, die smart heeft ervaren als een obstakel voor emotionele gezondheid en groei in het leven, er is meer nodig dan alleen maar praten.
Waar ligt het antwoord als men smart en verlatenheid ondergaat? Sommigen zeggen dat je moet leren om ermee te leven. Dat is waar tot op zekere hoogte. Ons mens zijn bevestigt dit. Als je ooit eens verlaten bent geweest is het gemakkelijk om je weer verlaten te voelen, zelfs als dit niet het geval is. Het is iets heel gevoeligs. Verlatenheid slaat een zeer diepe snaar, een met een overheersend vibrato.
Maar ik heb ervaren dat er heling van smart en verlatenheid beschikbaar is en dat het tot je komt door middel van een zeer intieme ontmoeting, je zou kunnen zeggen “een ontmoeting in de tuin” met Christus. Die nacht in de Hof van Gethsemane gaf Jezus de mensheid een prachtige en kostbare gift. Als er ooit een helende kus was voor onze smart, een lange goedenachtkus, dan was dit het wel. Ondanks zijn strijd en zijn pleiten aan God om het kruis van hem af te wenden, zijn gift aan ons, zijn kus van genade en barmhartigheid was: “Niet mijn wil, maar uw wil geschiede”. Wat een verschil met de kus van verraad van Judas die vrijwel direct daarop volgde.
Ik heb de kus van genade van Jezus aanvaard om het herstel van mijn leven te bewerkstelligen. Ik ben met hem meegereisd naar het kruis en heb daar mijn smart en verlatenheid gekruisigd. Ik ben met Jezus opgestaan als een nieuwe mens, nog steeds met menselijke zwakheden, maar met de kracht van genade die mij genas, die mij hielp om de goddelijke visie weer te zien en me te helpen om de goedheid van God weer te voelen.
Overvloedig leven en de volheid van Christus zijn weer in mijn leven, zodat ik over de smart heen ben geleid en de innerlijke tevredenheid van mijn ziel werd hersteld. Meer dan dat, de Geest van God toont mij mijn doel, Gods plan met mijn leven en ik voel dat ik geen andere keuze heb dan te antwoorden: “Uw wil geschiede”.
Wat antwoorden wij op die grote liefde van Christus voor onze ziel? Wat zeggen we tot deze geweldige Voeder van onze geest?

@Awestkerk

Zoeken

Onze Bezoekers

We hebben 27 gasten en geen leden online

Nieuwe Media

The Happy Warrior

COM_HWDMS_MEDIA_TYPE
2:04
The Happy Warrior

Tom's Broadcast

Maandelijks radio programma op Faithfm 94.3. Presentatie Tom Quick
Wilt u meer weten over Tom en zijn radio programma, ga dan naar zijn website

Wereldwijd

haverkate

Elke zondag van 18.05-18.25 uur bij Omroep Logos:“Wereldwijd”, muziek en zang van het Leger des Heils.
Gepresenteerd door Herman A. Haverkate

Steef's Broadcast

Brass muziek bij Omroep Vlaardingen elke Dinsdagavond van 20:00 - 20:30 uur
gepresenteerd door Steef Klepke.

 

Activiteiten

  • Computerles do. 23 okt, 2014 (14:00 - 16:00) Kerk Diverse Computercursussen
  • Computerles do. 30 okt, 2014 (14:00 - 16:00) Kerk Diverse Computercursussen
  • Computerles do. 6 nov, 2014 (14:00 - 16:00) Kerk Diverse Computercursussen
  • Computerles do. 13 nov, 2014 (14:00 - 16:00) Kerk Diverse Computercursussen
  • Computerles do. 20 nov, 2014 (14:00 - 16:00) Kerk Diverse Computercursussen
  • Computerles do. 27 nov, 2014 (14:00 - 16:00) Kerk Diverse Computercursussen
  • Computerles do. 4 dec, 2014 (14:00 - 16:00) Kerk Diverse Computercursussen